20140923

Prajitura suedeza cu mere si ciocolata

Este o prajitura racoroasa si usoara.


Pentru blat avem nevoie de:
- 5 oua
- 125 gr zahar
- 1 fiola esenta vanilie
- 4 linguri ulei
- 125 gr faina
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 lingurita praf de copt
Pentru umplutura avem nevoie de:
- 1 plic gelatina
- 3 oua
- 2 plicuri praf de budinca de vanilie
- 120 gr zahar
750 ml lapte
1,5 kg mere
- 200 ml suc lamaie
- 300 ml frisca
- 5/6 linguri gem de mere sau caise
- ciocolata rasa
Incingem cuptorul la 180 C.Tapetam cu hartie de pergament o tava cu marginile detasabile ( 23/36 ).Batem albusurile cu zahar turnat in ploaie.Galbenusurile le amestecam cu esenta de vanilie si uleiul.Inglobam galbenusurile in albusurile batute spuma si omogenizam.La sfarsit adaugam si faina amestecata cu praful de copt si coaja rasa de la o lamaie.
Aluatul il turnam in forma pregatita si o dam la cuptor pentru 35-40 minute.Dupa coacere se lasa la racit.
Pentru umplutura separam ouale.Galbenusurile se amesteca cu praful de budinca, 80 gr zahar si 100 ml lapte.
Punem praful de gelatina in 50 ml apa rece apoi o dizolvam pe baie de aburi.Restul de lapte se da in fiert si se adauga compozitia de budinca.Lasam sa fiarba amestecand continuu.Inglobam si gelatina dizolvata si amestecam pana cand compozitia se raceste.
Se omogenizeaza albusurile batute si se da la rece.
Punem deoparte 2 mere mari sau 3 mici,restul le curatam de coaja si le dam pe razatoarea mica.Le stropim cu 4 linguri zeama de lamaie si le amestecam in compozitia de budinca.
Asezam crema pe blatul racit.Frisca o batem si o repartizam deasupra cremei.
Restul de mere se taie felii foarte subtiri.Dam in fiert sucul de lamaie impreuna cu 100 ml apa.Incalzim feliile de mere inauntru,le scoatem,le lasam la racit apoi le asezam pe prajitura.

Se incalzeste gemul si se ung merele.Eu am uns cu gem de caise,insa reteta originala este cu gem de mere.
Lasam peste noapte la rece,apoi a doua zi scoatem inelul formei iar pe marginea prajiturii presaram ciocolata alba sau ciocolata cu lapte.
La taiere taiem intai feliile de mere apoi introducem cutitul pana la fundul prajiturii.
Se serveste cu mare pofta.Intr-adevar e delicioasa!
Pofta buna!

3 comentarii:

  1. O prajitura complexa si tare aromata. Ar servi si eu o portie cu drag. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Te servesc tot cu drag! O zi binecuvantata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar ma intrebam ce praji s-ar mai putea face cu mar:)

    RăspundețiȘtergere

Onlinebutton

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...