04.02.2013

Budinca cu fructe lipicioase


Este o budinca putin diferita de cum stim noi budincile.Merge foarte bine in perioada sarbatorilor de iarna datorita condimentelor inmiresmate din scortisoara,ghimbir,cuisoare si mollasa.Un desert cremos,insiropat si lipicios plina de curmale si stafide cu sos de caramel.Adauga langa budinca,o inghetata cu caramel sau alte feluri.Noi am servit-o cu inghetata de capsuni.

Avem nevoie de:
- 250 gr curmale,tocate grosier
- 100 gr stafide
- 150 ml lapte
- 150 ml coniac sau rom(eu am pus esenta de rom)
- 140 gr unt moale
- 50 gr zahar brun molassa(pe care il gasisit la mega image)
- 2 oua mari
- 170 gr faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- coaja rasa de la o portocala
- 1 varf de cutit de:ghimbir macinat,cuisoare
- 1/2 lingurita scortisoara
 Pentru caramel:
- 100 gr ciocolata cu crema caramel (milka)
- 15 gr zahar molassa
- 3-4 linguri frisca lichida
Punem curmalele tocate grosier,stafidele,romul si laptele intr-un vas care merge la foc si il punem pe foc mic.
Lasam totul sa clocoteasca 5 minute,pana se inmoaie fructele si lichidul s-a absorbit.Il lasam la racit.
 Intre timp ungem o forma de budinca sau de tort cu capacitatea de 1.2 l.(a mea a fost de 1.75 l).Decupam un disc mare din hartie de copt si unul di folie de aluminiu,ambele cu 5 cm mai mari decat marginile vasului.Punem pe foc un vas cu apa sa fiarba.Intr-un bol batem untul cu zaharul brun,pana obtinem o compozitie cremoasa.(zaharul acesta brun molassa il gasiti la mega image la 300 gr pentru 5-6 lei) asa arata zaharul molassa:
Adaugam ouale pe rand si amestecam pana totul se omogenizeaza.
In final adaugam faina,praful de copt,scortisoara,ghmbirul,cuisoarele,un praf de sare si coaja de portocala.
Adaugam si mixul de curmale si amestecam bine.
Punem compozitia in forma de budinca.Forma de budinca o punem in vasul cu apa pe care l-am pus la fiert.Apa din vas trebuie sa ajunga pana la jumatatea formei de budinca.
Intai acoperim forma de budinca cu hartie si apoi cu folie,iar daca aveti o sfoara pentru a o lega este si mai bine,(ideea este ca trebuie sa fie bine inchisa) apoi o punem in vasul cu apa.
Fierbem budinca pe baie de aburi 2 ore jumate completand cu apa daca scade prea mult nivelul.Cel mai bine este sa aveti un vas transparent,eu am verificat nivelul apei cu lama unui cutit.Verificam daca este gata budinca cu testul scobitorii,daca scobitoarea e curata atunci e gata.Eu am verificat exact dupa 2 ore jumate si a fost facuta.
O intoarcem pe un platou,iar daca vreti sa o pastrati, puteti acoperi cu hartie de copt si folie
curata.Se poate pastra timp de o saptamana. 
    
Preparare sos caramel:
Topim ciocolata pe baie de aburi,adaugand apoi zaharul molassa si frisca lichida.Lasam pana se topeste totul bine.
Inainte de a o servi, incalzim budinca timp de 1 ora procedand ca mai sus.Iar daca o servim imediat preparam sosul de caramel si turnam peste prajitura din belsug.
Se poate servi cu inghetata de diferite feluri,cel mai bine merge cu inghetata de caramel.
Pofta buna!

7 comentarii:

  1. Arata nemaipomenit de bine,si unde mai pui ca are si inghetata alaturi!!!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu siguranta delicioasa, la ce ai pus acolo in ea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu trebuie sa rezist, sunt la dieta, asadar mananc doar din priviri... deja infulec!! :))) Pupicei!!

    RăspundețiȘtergere
  4. DiaMar sa sti ca a fost nemaipomenit de buuunaaa!O zi placuta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga mea Adela atunci daca esti la dieta te las sa infuleci din priviri :):))Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Wow cat de bine arata,si cred ca-i buna tare!Pupici!

    RăspundețiȘtergere


Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *