07.06.2011

PALMIERI

Uitandu-ma pe net am dat peste deliciosii palmieri care mi-au tras cu ochiul si de care nu m-am putut abtine sa nu-i prepar si eu mai ales ca sunt atat de usor de pregatit.Sunt deliciosi,crocanti numai buni de mancat.
Avem nevoie de:
- 500-800 gr aluat de foietaj congelat
- 30 de linguri zahar alb/brun
- 2 linguri cacao
- 1/2 lingurita scortisoara
- 70 gr unt

 Aluatul de foietaj se decongeleaza si apoi se desface. Toata suprafata acestuia se unge cu jumatate din cantitatea de unt moale (il folosim in cantitate atat de mica pentru ca vrem doar sa faca priza restul ingredientelor pe care le adaugam).
Intr-un bol se amesteca 20 linguri zahar brun sau alb cu scortisoara si cacao.Jumatate din cantitatea rezultata se presara pe toata suprafata aluatului uns cu unt.
Cu sucitorul se trece usor peste aluat pentru a lipi zaharul de aluat(nu se intinde aluatul)Peste aluat se intinde o folie alimentara dupa care intoarcem cu grija aluatul pe partea cealalta.
Se unge cu restul de unt ramas,se presara zaharul si se preseaza usor cu sucitorul.Acum se ruleaza aluatul cu partea mai lata inspre interior pana la jumatate,apoi din partea cealalta venind tot spre interior.Iata pozele ca sa intelegeti mai bine.
Cu ajutorul unui cutit foarte ascutit se taie rondele de grosimea unui deget si se dau prin cele 10 linguri de zahar simplu.
Se aseaza pe o tava tapetat cu hartie de copt la o distanta considerabila intre ei pentru ca se vor mari.
Se dau la cuptorul incins (flacara mare) timp de 10-12 minute stand cu ochii pe ei.In functie de cuptorul fiecareia ei sunt gata marepede sau mai tarziu.Iata cum trebuie sa arate:
Sunt crocanti,simpli si deliciosi.
 Pofta buna! 
Sursa:Lumea Laurei

06.06.2011

Prajitura ''Albinita''

Este o prajitura foarte delicioasa.
Avem nevoie de:
- 2 oua
- 2 linguri miere de albine
- 100 gr zahar
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 50 gr unt
- 3 linguri de lapte
- 460 gr faina+extra la intins
Pentru crema avem nevoie de:
- 250 ml lapte
- 150 gr zahar pudra
- 5 linguri gris
- 150 gr unt
- esenta vanilie
- un borcanel gem de prune
Punem o oala cu apa pe foc iar deasupra o alta oala in care adaugam zaharul,oul,bicarbonatul,laptele,mierea,untul si le lasam pana se topesc toate ingredientele pe baie de aburi amestecand continuu.
Luam vasul jos si adaugam faina treptat pana obtinem un aluat nelipicios.Daca vi se pare prea moala mai adaugam faina.
Impartim aluatul in 4 parti egale.
Fiecare bucata se intinde pe dosul unei tavi tapetata cu hartie de copt.(tava:36/25)Sau se intinde pe masa de lucru,iar daca se lipeste aluatul de masa presaram faina.(Celelalte bucati le acoperim cu folie de naylon pentru a nu se intari)
Se da la cuptorul incins 200 C. pentru 5-6 minute sau pana se rumeneste frumos.(pana capata o culoare maronie) Se procedeaza la fel si cu celelalte bucati de aluat.
Pentru crema preparam intai grisul pentru ca trebuie lasat la racit.Deci punem intr-o craticioara laptele la fiert impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar(75 gr)Cand incepe sa fiarba adaugam cele  5 linguri de gris treptat avand grija sa nu se faca cocoloase.Compozitia trebuie sa fie nici prea tare nici prea moale.
Se raceste.
Untul se amesteca impreuna cu zaharul pudra ramas(75 gr),esenta de vanilie apoi adaugam cate o lingura din grisul racit pana se termina toata compozitia.
 Cu aceasta crema umplem foile.Punem prima foaie apoi jumatate din crema,din nou o foaie dupa care punem gemul de prune,apoi o alta foaie,din nou crema ramasa si ultima foaie.
Deasupra presaram zahar pudra.
Prajitura se lasa pana a doua zi pentru a se inmuia foile.
Pofta buna!

03.06.2011

Ciorba de ardei umpluti

In partea ardealului se mananca destul de des ciorba de ardei umpluti si nu cred ca exista vre-un ardelean care sa nu cunoasca aceasta ciorba.Este o ciorba foarte gustoasa,satioasa si daca se mai pune si o lingura de smantana este super delicioasa.
Avem nevoie de:
 - 600 gr carne tocata amestec
- 10 ardei grasi
- 3 morcovi
- o telina mica
- 2 buc.ceapa verde
- verdeata,condimente pt carne tocata
- 1 canita de orez
- 1 ou,sare
- 200 ml bulion sau pasta de rosii
- 5 linguri ulei

Se curata si se spala zarzavatul si ardeii.Carnea o amestecam cu orezul spalat,condimentele pt carne tocata,putina sare,oul si patrunjelul tocat marunt.
Cu aceasta compozitie se umplu ardeii.
Ceapa se taie marunt si se caleste in putin ulei pentru 2-3 minute in oala care punem ardeii.Se adauga in oala cu ceapa calita apa,zarzavatul (o parte din morcov il  razuim) si ardeii umpluti.Se lasa la fiert pana cand e fiert zarzavatul si carnea din ardei.
Separat pregatim sosul (rantasul)din 3 linguri de ulei si 1 lingura de faina.
Se fierbe faina+ulei pana isi capata o culoare cafenie apoi turnam un polonic din supa si amestecam repede avand grija sa nu ne ardem.
Apoi turnam si bulionul in acest sos dupa care o punem in ciorba amestecand delicat printre ardei.(sosul eu l-am strecurat prin sita pentru a nu ramane cocoloase)
 
Adaugam in ciorba o legatura de patrunjel si mai lasam sa dea inca 2-3 clocote dupa care stingem focul.
Dupa cum am mai spus ciorba o servim cu smantana.
 Delicioasa!O bunatate de ciorba.

01.06.2011

Prajiturele pentru copii-Mingiute de cocos

Copiii sunt plini de veselie,pentru ei totul e o joaca.Sa nu uitam ca si noi am fost copii candva si ca 1 Iunie este o zi speciala pentru ei.Majoritatea dintre noi suntem mamici si cu siguranta fiecare dintre noi va pregati copilului ceva special de Ziua Copilului.Asadar eu le-am pregatit ceva special,gustos si in acelasi timp si haios.Tare incantati au fost copiii mei cand au vazut surpriza.
La multi ani dragi copii!!!
Avem nevoie de:
- 200 gr unt sau margarina
- 150 gr zahar pudra
- 250 gr nuca de cocos
- 1 lingura cacao
- 1-2 linguri zeama de lamaie
- esenta rom(optional)
- 3 linguri lapte praf(optional)
- 1 portocala
 Lasam untul sau margarina sa se inmoaie la temperatura camerei.O amestecam apoi cu zaharul pudra,cacaua si 3/4 din cantitatea de nuca de cocos.Daca compozitia este prea moala adaugam cateva linguri de lapte praf,doar daca e nevoie.(la mine a fost nevoie deci am bagat 3 linguri de lapte praf)
Omogenizam bine,apoi jumatate din cantitate se amesteca cu zeama de lamaie,iar cealalta jumatate amestecam cu esenta de rom.O dam la frigider pentru o jumatate de ora.Se ia cu lingurita din amestec si formam mingiute dupa care le trecem prin nuca de cocos.(eu cateva am lasat si asa simple fara sa le mai trec prin nuca de cocos)Se orneaza apoi cu ciocolata topita ca sa ia forma unui cap de copilas.
Si iata rezultatul:
 
Delicioase!

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *