06.05.2011

Budinca de vanilie cu banane si spuma de capsuni


Avem nevoie de:
- 500 ml lapte
- 1 plic budinca vanilie
- 3 banane coapte
- 3 linguri zahar
- optional 300 gr capsuni proaspete sau din congelator
Preparam budinca de vanilie conform instructiunilor de pe pachet apoi o lasam la racit.Bananele le taiem in cuburi si le amestecam cu budinca racita.
Compozitia astfel obtinuta o lasam la frigider pentru 30 minute sau o putem folosi imediat.Dezghetam capsunele (pentru capsuni proaspete le taiem in cuburi mici)le amestecam cu 2 linguri de zahar,le adaugam in blender si apasam butonul pentru a le zdrobi.Le lasam pana devine o spuma delicioasa.Budinca va fi pusa in cupe de inghetata iar deasupra ornam cu spuma de capsuni.Si gata desertul.
Pofta buna!

Foi de napolitane cu blat si crema

Aceasta prajitura poate fi un rasfat de sfarsit de saptamana pentru fiecare din voi care doreste ceva dulce.Blatul din albusuri imbogatit cu multa nuca prajita,iar crema din galbenusuri cu gust de vanilie si napolitana crocanta....un deliciu!Multumesc Simona Istrate pentru reteta ta care e tare delicioasa.
Avem nevoie de:
- 8 oua
- 200 gr zahar
- 6 linguri faina
- 1/2 praf copt
- 300 gr nuca taiata si prajita
- 250 gr margarina rama
- 200 gr zahar pudra
- 2 fiole esenta vanilie
- 2 foi de napolitana pt asamblare
Pentru blat batem cele 8 albusuri spuma cu 200 gr zahar pana se topeste tot zaharul.Apoi adaugam faina amestecata cu praful de copt si nuca taiata si prajita.
 Se coace la foc potrivit timp de 20 minute.Se raceste.Pentru crema amestecam intr-un castron galbenusurile impreuna cu zaharul pudra pe baie de aburi.Le batem pana cand compozitia incepe sa se deschida la culoare si isi dubleaza volumul.(aproximativ 15 minute)Aveti grija ca fundul vasului in care este crema sa nu atinga apa care fierbe dedesubt.Cand e gata se adauga esenta de vanilie si se lasa la racit.Margarina se spumeaza.Cand compozitia de galbenusuri este rece,se introduce treptat in margarina si se amesteca pana se omogenizeaza.
Pe o tava punem o foaie de napolitana,apoi jumatate din crema de galbenusuri.Se aseaza blatul deasupra apoi cealalta jumatate de crema.Se incheie cu o alta foaie de napolitana si se preseaza.Deasupra prajiturii se poate pune firicele de ciocolata topita.
Se lasa la rece pentru cateva ore apoi se poate taia.
Delicioasa!

04.05.2011

Friptura de miel

Dupa traditie,in familiile crestine se mananca in zilele de Pasti carne de miel. Mielul il simbolizeaza pe Mântuitorul nostru Isus Hristos, care s-a jertfit pentru pacatele lumii si a murit pe cruce ca un miel nevinovat.Fiind in ardeal de sarbatori nu am avut timp sa postez aceasta friptura delicioasa,asa ca i-a venit randul si v-o recomand cu incredere pentru ca este foarte gustoasa.
Avem nevoie de:
- o bucata carne de miel
- usturoi verde
- ceapa verde
- frunze de patrunjel verde
- condimente pentru oaie si miel
- 3 linguri de ulei 
Se spala carnea de miel se taie in bucati mai mari si se fierbe in apa cu sare in oala supresiune timp de 30 minute.Daca nu va place mirosul specific de carne de miel  schimbati apa de doua ori si cu siguranta nu se mai simte atat de puternic.Cand e putin fiarta carnea,se raceste,se condimenteaza cu condimente pentru carne de miel si se aseaza intr-o tava de yena sau tava normala.Printre bucatile de carne se pune ceapa,usturoiul taiate rondele.Stropim cu putin ulei deasupra,patrunjelul tocat marunt si mai adaugam o cana din apa care a fiert carnea.
Introducem la cuptor tava acoperita cu folie de aluminiu pentru 30 minute la foc mediu,apoi scoatem folia si o mai lasam (aprox.10 min)pana se rumeneste frumos.
Se serveste alaturi de un piure de cartofi cu salata verde. 
Pofta buna!

Felie de ciocolata

Aceasta prajitura este una simpla dar si una foarte buna.M-am uitat peste retetele din caietul vechi de prajituri al mamei mele si fiindca cautam o prajitura cu multe oua (asta pentru ca aveam oua multe in frigider)am gasit-o pe asta pe care am savurat-o cu mare placere.
Avem nevoie de:
- 9 oua
- 9 linguri fara varf faina
- 5 linguri cacao
- 2 vanilii
- o jum de lingurita praf de copt
- 9 linguri zahar
- 250 gr margarina rama
- esenta rom
- 200 gr zahar pudra pt crema
Pentru glazura:
- 50 gr ciocolata amaruie
- 25 gr marg sau unt
- 1 lingura zahar
- 2 linguri apa
Separam ouale iar albusurile le batem spuma cu cele 9 linguri de zahar adaugate treptat.Galbenusurile le amestecam impreuna cu esenta de rom apoi le turnam in albusurile batute spuma amestecand usor.
Adaugam si cele 9 linguri de faina fara varf,praful de copt,cacaua si amestecam usor pana se incorporeaza toata faina in albusuri.
Compozitia se pune intr-o tava tapetata cu hartie si se coace la foc mediu timp de 40-45 minute.In timp ce se coace preparam crema.In vasul de la robot punem  margarina rama si adaugam treptat cate o lingura de zahar pudra amestecand continuu pana se termina zaharul.Apoi adaugam si 2 linguri de cacao iar optional (eu am pus si o lingura de finetti).
Se raceste blatul de prajitura si se taie in doua parti egale.Intindem crema peste blat si acoperim cu cealalta parte de blat.
Ingredientele pentru glazura se topesc pe foc mic amestecand continuu,dupa care aceasta glazura o turnam peste prajitura.
Se lasa la rece pentru 2 ore apoi se poate taia.
E delicioasa!

03.05.2011

Crema de zahar ars

Crema de zahar ars este una din deserturile cele mai usor de preparat.Acest tip de desert se prepară din ouă şi lapte cu aroma de vanilie sau rom si se serveste intotdeauna cu un sirop de caramel si bineinteles rece si nicidecum calda. 
Avem nevoie de: 
- 5 oua 
- 1 cana de zahar plus 5 linguri 
- 500 ml lapte
- esenta vanilie sau rom
Intr-o cratita care merge la cuptor sau tava punem cana de zahar la foc mic si il lasam pana se caramelizeaza.(insa atentie sa nu se arda zaharul)Înclinam vasul pe toate părţile astfel încât caramelul să adere pe pereţii şi fundul vasului.Aveti grija sa nu va ardeti la maini.
 Incalzim cuptorul la minim spre mediu.Ouale le batem cu mixerul adaugand treptat cele 5 linguri de zahar.Turnam laptele peste oua apoi adaugam si esenta de vamilie.
Amestecul obtinut se toarna in tava cu peretii caramelizati.
Tava se introduce la cuptor pentru 60 minute sau pana cand crema se leaga in profunzime si se rumeneste frumos la suprafata.
Dupa racire crema se introduce la frigider pentru 2 ore inainte de servire.Se serveste rece cu siropul din tava,si obtional un sprit de frisca deasupra.
Pofta buna!

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *