07.03.2011

Prajitura ''Raffaello''


Avem nevoie de:
- 300 ml frisca lichida
- 400 gr ciocolata alba
- cateva picaturi de esenta migdale
- 6 oua
- 1 pch praf de copt
- 50 ml ulei
- 150 gr zahar
- 100 gr faina+1 ls faina
- 100 gr fulgi de cocos
- 50 ml lapte
Intai preparam crema pentru ca trebuie sa stea la rece cateva ore.Se pune la foc mic frisca lichida pana cand da sa fiarba apoi adaugam ciocolata alba taiata bucati si se lasa pana se topeste toata ciocolata amestecand continuu.Luam de pe foc si adaugam cateva picaturi de esenta de migdale.O lasam la rece peste noapte sau la congelator pentru 3-4 ore.(eu am lasat-o la congelator)
Intre timp preparam primul blat.Separam ouale,galbenusurile se freaca cu 50 gr zahar,50 ml lapte,50 ml ulei.(eu am pus 2 oua la primul blat,tava mea fiind 25/25cm)
Albusurile le batem spuma cu cele 50 gr zahar ramase,apoi adaugam galbenusurile iar la final adaugam 100 gr faina cu 1/2 praf de copt.
 Compozitia o turnam intr-o tava tapetata cu hartie si se coace 20-25 min la 180 grade C
Lasam la racit si scoatem blatul din tava pe un placaj din lemn.
Preparam al doilea blat.Se bat cele 4 albusuri impreuna cu 100 gr zahar pana ce devine o spuma tare si lucioasa.(galbenusurile le folosim la altceva,eu le-am amestecat cu putin zahar,lapte caldut si le-am dat copiilor sa-l bea)Se adauga 100 gr fulgi de cocos,cateva picaturi es migdale si 1 ling supa faina impreuna cu 1lingt praf de copt.
Compozitia astfel obtinuta o turnam intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o lasam la  cuptor pentru cca 20-25 min la 180 grade C.
Scoatem din congelator crema si o batem cu mixerul pana devine o crema destul de omogena.Primul blat il putem insiropa cu lichior de cocos iar daca nu avem putem pune o cana cu apa amestecata cu 1 lingura de zahar si cateva picaturi de esenta migdale.
Apoi peste primul blat se pune o jum din cantitatea de crema si se asaza al doilea blat si din nou punem cealalta jumatate de crema.
Deasupra presaram fulgi de cocos si se lasa la frigider pentru cateva ore(3-4 ore) sau peste noapte.
Pofta buna!

Mancare de ciuperci,mazare si cartofi

Este o combinatie de mancare cu ciuperci,mazare si cartofi ce-i drept mai rar intalnita dar este foarte gustoasa si foarte usor de preparat.Aceasta reteta o am de la o prietena Marta B. care a fost inventia ei si intr-adevar are dreptate,este foarte gustoasa.Mersi Marta pentru reteta.
Avem nevoie de:
- 500 gr ciuperci proaspete
- 300 gr bacon 
- ardei verde,galben
- 2 linguri pasta de rosii sau bulion
- gogosar rosu
- vegeta,sare
- 1 morcov
- o ceapa
- 2 cartofi
- 1 cutie de mazare mica
- 3 linguri smantana
- 2 linguri faina
Curatam  zarzavaturile si apoi le taiem in cuburi sau le dam pe razatoare.Calim ceapa in 3 linguri de ulei cu putina apa apoi adaugam ardeii,gogosarul,morcovul si baconul care se taie in fasii subtiri.Le lasam la calit timp de cateva minute.
Dupa ce sau calit adaugam ciupercile curatate si taiate marunt,vegeta,mazarea si adaugam apa cat sa acopere toate zarzavaturile.Le lasam la fiert cca 20 minute.
Verificam daca sau fiert si apoi adaugam cartofii taiati in cuburi si pasta de rosii.Mai lasam la foc pana cand sunt fierti cartofii.Intr-un bol amestecam faina cu smantana si o adaugam in mancare amestecand continuu pentru a nu se face cocoloase.
Se mai lasa 2-3 minute la foc mic amestecand si stingem focul.O mai dregem cu sare daca mai e nevoie si o servim calda cu muraturi.
Este foarte delicioasa.

04.03.2011

Cartofi frantuzesti

Este o mancare gustoasa si usor de preparat.Probabil ca toti o cunoasteti si probabil ca sunt multe feluri de retete.Aceasta reteta am gasit-o din revistele ''practic in bucatarie'' de care sunt foarte multumita de cum a iesit.Merita incercata atunci cand esti in ciza de timp,mai ales ca este simplu de preparat si foarte rapida.

Avem nevoie de:
- 1 kg cartofi
- 100 gr unt
- 4 oua
- 1 lingura faina
- 100 ml lapte
- 300 gr smantana
- 150 gr cascaval
Se pun ouale la fiert in apa rece si se fierb sa fie tari.Spalam foarte bine cartofii si se pun la fiert in apa cu sare.Fierti ii curatam de coaja si ii taiem in felii.Topim intr-o craticioara untul adaugam faina si stingem cu laptele amestecand continuu.
 Apoi adaugam cascavalul ras si smantana.Acesta va fi sosul.
Curatam ouale si le taiem in felii.Ungem o tava cu unt care merge la cuptor,punem un strat de cartofi,un rand de ou,alt strat de cartofi,iar oua si la final cartofii.
Turnam si sosul care l-am pregatit anterior.
Dam tava la cuptor pentru 35-40 minute sau pana se rumeneste frumos.
 
Pofta buna!

02.03.2011

Bomboane ''Bounty''

Bomboanele Bounty sunt pe placul tuturor copiilor,dar nu numai copiii le indragesc ci si noi cei mari.M-am gandit sa pregatesc in casa aceste bunatati,pe care de multe ori le cumparam.Sunt foarte usor de preparat.Nu pot sa spun altceva decat ca,au iesit foarte gustoase.Copiii au fost tare incantati de aceste minunatii.
Pentru aceasta reteta ii multumesc Laurei A.
Avem nevoie de:
- 200 ml frisca lichida
- 200 gr nuca de cocos
- 50 gr unt
- 85 gr zahar
- 300 gr ciocolata amaruie sau cu lapte
Se pune la foc mic frisca,untul si zaharul.Se lasa pe foc pana se topeste zaharul amestecand continuu.
Luam de pe foc,adaugam nuca de cocos si amestecam pana devine omogen.
  Astfel obtinuta se asaza intr-o tava de chec,compozitia avand aproximativ 2 cm inaltime.O lasam la rece peste noapte sau daca nu aveti rabdare o puteti pune in congelator pentru 1 ora.
Scoatem de la rece si le taiem in fasii de 2 cm latime si 4 cm lungime sau puteti sa le taiati cum doriti dumneavoastra.
Se topeste ciocolata pe baie de aburi si le scufundam in ciocolata ajutandu-ne cu doua furculite.Le ornam cu nuca de cocos sau cu ciocolata alba.(eu le-am ornat cu bilute de ciocolata,simple si am presarat nuca de cocos deasupra)
Sunt delicioase!

Sufleu de spanac

Acest delicios preparat din spanac fraged poate fi un aperitiv sau o gustare usoara.Sufleul de spanac poate constitui felul principal al unei mese delicioase fara carne.
Avem nevoie de:
- 200 gr spanac proaspat sau congelat
- sare,piper,nucsoara
- 1 ceapa mare
- 90 gr unt
- 100 gr suncade praga
- 40 gr faina
- 250 ml lapte 
- 4 oua
100 gr cascaval ras

Se pune la fiert spanacul pentru 5 minute,se scoate cu spumiera,se raceste si se toaca marunt.
Se curata ceapa se taie marunt,iar sunca la fel o taiem bucatele.Se calesc in 30 gr unt apoi adaugam spanacul si se mai caleste inca 5 min.Se condimenteaza cu sare,piper si nucsoara. 

Pregatirea sosului:
- Intr-o craticioara se topesc 60 gr unt.Se adauga cele 40 gr faina si se caleste amestecand continuu,pana ce faina devine aurie.Se stinge cu 250 ml lapte si se lasa sa dea in fiert,amestecandu-se.Se lasa sa fiarba 5 min la foc slab.
Se ia de pe foc si in sos se omogenizeaza cu telul 4 galbenusuri unul dupa altul.
In final la amestecul Bechamel se adauga si spanacul si se omogenizeaza.Se rad fin 100 gr cascaval,care se adauga compozitiei Bechamel si se amesteca bine totul.
 Se incinge cuptorul la 180 de grade.Se tapeteaza cu hartie o forma de sufleu sau o forma de tort.Intr-un castron se bat cele 4 albusuri spuma.Albusul batut se inglobeaza,lingura cu lingura in compozitia sufleului.
Aceasta se introduce in forma,avand grija ca nivelul ei sa nu depaseasca doua treimi din inaltimea formei.Sufleul va creste mult,va iesi din forma si este posibil sa se arda.
Forma se introduce pe nivelul mijlociu al cuptorului si sufleul se lasa sa se coaca timp de 15 min.In final ridicati temperatura la 200 de grade si mai coaceti sufleul inca 30 minute.In nici un caz nu trebuie sa deschideti usa cuptorului,existand altminteri pericolul ca sufleul pufos sa se dezumfle intr-o clipa.Cand este gata se serveste imediat.Acompaniat depaine alba bagheta si o salata de rosii sau castraveciori murati.
Pofta buna!

Ciorba de vitel cu smantana

Este pentru prima oara cand prepar aceasta ciorba de vitel si sunt foarte multumita de cum a iesit.Are un gust extraordinar.Ciorba de vitel provine din Moldova, dar se regăsește si in regiunile României.Nu cred ca exista oameni care sa n-o placa,mai ales daca este gatita cum se cuvine.
Avem nevoie de:
- 2-3 bucati de carne de vitel
- 1 ceapa medie
- 3 morcovi
- 1 rad de patrunjel
- o rad de pastarnac
- un ardei verde
- 1 telina mica
- bors magic cu smantana sau cu verdeata
- bulion sau pasta de rosii
- smantana
- leustean
Se pune carnea la fiert in apa cu sare si se spumeaza de mai multe ori.Taiem tot zarzavatul marunt si il adaugam in ciorba.
Cand totul este fiert se drege ciorba cu Delikat-Bors magic.
La sfarsit adaugam,leusteanul tocat sau  legatura intreaga si smantana.
Pofta buna!

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *