17.01.2011

CINNABON-deliciosii melcisori cu scortisoara


Ingrediente aluat:
-un cub de drojdie
-o cana jum de lapte cald
-o jum de cana zahar
-2 oua,1 lingurita de sare
-o jum de margarina rama(unt)
-4-5 cani de faina alba pt prajituri 
Ingrediente pentru umplutura:
-o jum de cana de zahar brun
-2 linguri de scortisoara 
-80 gr unt,
-2 linguri nuca macinata sau migdale macinate
Glazura:
- 200 gr crema de branza (Philadelphia)
50 gr unt,esenta de vanilie
o cana jum de zahar pudra
sos caramel sau ciocolata
nuci prajite
PREPARARE
Se dizolva drojdia in jum de cana de lapte caldut+o lingura de faina.Se lasa maiaua la loc cald.
Intre timp topim pe foc mic margarina si adaugam laptele ramas si zaharul.Se ia de pe foc avand grija sa nu fie compozitia prea fierbinte.Se aduce la temperatura camerei dupa care adaugam ouale batute cu sarea. 

 Aceasta compozitie se adauga in castonul de la robotul de bucatarie si se introduce faina treptat cana cu cana.Se framanta aluatul bine, adaugand faina putin cate putin. In functie de faina, de prospetimea ei si de gradul de umiditate, e posibil sa folosesti toata faina, sau mai putin.Aluatul trebuie sa fie elastic si usor lipicios. Cu cat este mai moale cu atat cinnabon este mai pufos.
 
Se acopera vasul cu un stergar si se lasa intr-o zona ferita de aer rece (atentie! - nu langa aragaz!!) cam 40 min, sau pana se dubleaza aluatul ca volum.
Se intinde aluatul cu ajutorul sucitorului, astfel incat sa se obtina un dreptunghi. Ar trebui ca foaia sa aiba o grosime de putin peste jumatate de cm. Tot acum este bine sa se incinga cuptorul.
Pentru a face umplutura, se amesteca zaharul brun, nuca macinata(optional) si scortisoara. Untul se lasa sa se topeasca (sa nu fie fierbinte)apoi se intinde cu o pensula  peste toata foaia de aluat. 
 Deasupra se presara mixtura de zahar, nuca si scortisoara, avand grija ca stratul sa fie cat se poate de omogen.
Se ruleaza aluatul cu grija, pornind de la latura lunga a dreptunghiului.Cu ajutorul unui cutit se taie ruloul obtinut in bucati cu grosimea de 4-5 cm.Indicat este sa taiem cu ata pentru a nu iesi compozitia din alaut.
Melcisorii obtinuti se pun intr-o tava tapetata cu hartie la cativa cm distanta unul de celalalt si se dau la cuptor pentru aprox. 25-30 minute la foc mijlociu, sau pana cand marginile incep sa se rumeneasca usor. 
In timp ce rulourile sunt in cuptor, se prepara glazura, amestecand toate ingredientele si batandu-le bine cu un mixer, pana se obtine o crema usoara si pufoasa. 
Daca e prea densa consistenta, se mai adauga un pic de unt in crema branza.

Cand rulourile sunt gata asa fierbinti, se acopera cu glazura preparata, cu ajutorul unei pensule. 
Fiind fierbinti, ele vor face ca glazura sa se topeasca si sa patrunda peste tot. Peste crema se presara nuca prajita sau sos de ciocolata sau caramel. 
O bunatate!!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu


Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *